Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: "Внася се сива икономика от чужбина"

Снимка: БГНЕС

Наблюдава се тенденция за разрастване на сивата икономика в условията на криза и това не е само у нас, заяви в предаването "Преди всички" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). "В условията на криза в стремежа си за оцеляване бизнесът прибягва до такива нерегламентирани практики, укривайки доходи и данъци, въпреки че в условията у нас през последните няколко години успешната данъчна реформа предполага точно обратното и такава тенденция беше почнала да се забелязва, в смисъл, че все повече бизнесът излизаше на светло. Но в последната година и половина имаме едно връщане", каза Велев. Според него делът на сивата икономика у нас е от порядъка на една трета. "Всъщност много трудно е да се измери размерът на сивия сектор, той затова е и сив. Неговият синоним е "ненаблюдаван", "неизмерван", "нелегален", "неформален". Въпросът е, че при всички случаи този сив сектор е в недопустимо голям размер. Сами можете да изчислите една трета от брутния вътрешен продукт, превърнато в данъци - това са 10 млрд. лв. годишно в повече в бюджета", добави той. Естествено, никъде сивият сектор не е нулев, но в страни като скандинавските, Канада, Нова Зеландия той е сведен до едни много поносими граници от порядъка на 5-10%, а у нас, в Румъния и Италия порядъкът е в пъти по-голям, посочи икономистът.

"Имайки предвид, че сивата икономика краде от всеки от нас, блокира реалния бизнес, легалния бизнес, източник е на нелоялна конкуренция, на корупция, това беше желанието на нашите членове - да се заемем с този проблем и получихме подкрепата на Европейския съюз, на Европейския социален фонд. Това няма да е кампания, няма да е еднократен някакъв акт, тъй като очевидно не е възможно по този начин да се въздейства, правени са опити. Затова говорим за един малко или много по-дълъг период от 4 години, през който ще се опитаме да обединим усилията на всички заинтересовани страни, на цялото общество, на гражданското общество на държавата, на работодатели, на синдикати, на медии", каза Велев по повод откриването на центъра "Икономика на светло". Според него центърът ще реализира поредица от обществено-информационни кампании, които да се опитат да променят нагласата сред на селението, отношението към сивия сектор, тъй като там се среща немалка подкрепа за него. "Центърът ще предложи различни обучения, консултации, гореща телефонна линия, приемни дни по браншове", посочи той. Като партньор в проекта е включена КНСБ, която ще помогне в обучението на работниците, а центърът ще обучава работодателите, каза още Велев. "Вече текат вътрешнофирмени одити в редица фирми, на които сме им благодарни, тъй като те позволяват да се идентифицират точните проявления на сивия сектор в различните браншове, също така и дълбочинни интервюта по браншове ... Одитите показват неща, които ние не сме подозирали, различни проявления на сивия сектор и те ще позволят и да се направят и някои замервания. Но след тях следват представителни социологически проучвания, както сред населението, така и сред отделните браншове. Което е по-важно, в крайна сметка на тази база ще бъдат съставени и програмите за обучение, а също така и предписания, препоръки за промяна в законодателството, тъй като със сивия сектор не може да се справи един закон и една организация. Ние сме създали обществен съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в който са представени различните институции у нас и различните представители на синдикатите, работодатели и медии", каза още предесдателят на АИКБ.

Най-силната ни изненада беше, че сива икономика дори се внася от чужбина по линия на сектора на информационните технологии чрез поръчка за изработка на различни програми и за плащане по дебитни карти извън страната, посочи Велев. "Оказа се, че има на какво да ни научат и по-старите членове на Европейския съюз в това отношение", добави той.

Според него вдигането на ДДС не е най-добрата мярка, въпросът е дали има по-добра. "За нас по-добрата е свиване, намаляване разходите на администрацията, реформа в обществения сектор, запушване на всички тези дупки, за които си говорим в здравеопазване, може би даже по-добра мярка е намаляване на пенсиите и подпомагане на социално слабите", каза той. 

Кои са най-неотложните промени в законодателството, които биха донесли реални ползи, как ще се извършва измерването на сивия сектор в икономиката, кои са най-засегнатите браншове и защо, какви ще бъдат последиците от евентуалното вдигане на ДДС и обсъжда ли се проблемът с вдигането на данъка в Националния съвет за тристранно сътрудничество можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Васил Велев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна