Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Жулева: "Наблюдаваме увеличение на мълчаливите откази за достъп до информация"

Снимка: БГНЕС

Съпоставката с 2000 г., когато бе приет закона за достъп до обществена информация, е впечатляваща и по отношение на познаване на закона от страна на администрацията, и от страна на гражданите, заяви в предаването "Преди всички" Гергана Жулева, изпълнителен директор на програма "Достъп до информация", във връзка с представянето на ежегодния доклад на програмата. "От 3% през 2000 г., познаващи правото на достъпа до информация, сега имаме вече 45% резултати от национално представително проучване ... за познаване на закона за достъп до информация. Но от друга страна, ако погледнем нещата от страна на задълженията на администрацията, пък и от страна на обикновения човек, който търси някаква обществена информация от държавните органи и от органите на местната власт, нещата не са чак толково розови ... Ние наблюдаваме, че за 2009 г. са се увеличили мълчаливите откази", каза Жулева.

Тя посочи, че в основни линии в докладите на програмата и на дирекция "Държавна администрация" към Министерски съвет няма основни разминавания, а те са основно по отношение на активното публикуване на информация. "Знаете, че ние даваме правна помощ или консултация в случаите, в които се отказва информация", каза още Жулева. Според нея случаите, които са постъпили тази година, са над 300, което е значително повече от миналата година или предшестващи години, като се увеличават случаите на журналисти, които имат някакви проблеми по достъп до информация. "Обикновено журналистите се обръщат към нас, когато е отказан достъпа до информация или пък просто институцията мълчи, не отговаря на заявлението", добави Жулева.

Отчита ли докладът на програма "Достъп до информация" какъв е процентът на получаваните откази от институциите, какво е интересувало най-много хората през 2009 г., какъв процент от институциите са изпълнили закона за достъп до информация в частта за публикуване на реда, по които се прилага този достъп, кои от институциите най-често нарушават закона и какъв процент от търсещите, на които е отказан достъп, търсят правата си в съда можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Гергана Жулева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна