Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 400 000 лв. месечно ще спести здравната каса, ако одобри антикризисните мерки

Около 2 400 000 лв. месечно ще спести здравната каса от разходите за лекарства за домашно лечение, ако бъдат одобрени обсъжданите днес антикризисни мерки. Предложенията за тях са направени от фармацевтични производители, дистрибутори и пациентски организации.

Никой не е казвал, че касата ще фалира до два месеца, заяви зам.-директорът й д-р Албена Златарева по повод информация в медиите. Тя уточни, че антикризисните мерки ще осигурят средства за медикаменти до края на годината, защото от три месеца насам има преразход на лекарства. Мерките ще бъдат временни, за периода от 1 юни до 31 декември, съобщи още д-р Златарева: "Производителите като цяло, те предлагат 5 процента да намалят стойността от нивото на заплащане на касата. Търговците на едно предлагат твърда надценка от 6 процента. Дистрибуторите на дребно, т. е., фармацевтите, предлагат допълнителен пакет от мерки, който да се обсъди в допълнителни преговори с касата. Пациентските организации отправиха към нас няколко предложения. Едното на г-н Таушанов, пациентската организация, предложението беше за 2 и 40 такса за рецепта. Тази такса ще бъде само за 100 процента реимбурсираните медикаменти от касата, т. е., тези, които са безплатни, а не за частичните. От Национална пациентска организация и Български пациентски форум предлагат един лев такса на рецепта, а от КЗЗ отказват каквато и да е такса."

Всички обаче се обединяват около становището, че мерките са с цел да не се променят нивата на доплащане на медикаментите. Тези мерки ще бъдат предоставени на новия директор на касата д-р Нели Нешева, която от своя страна трябва да ги предложи на Надзорния съвет за обсъждане.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени