Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата зачеркна и авиошоуто на Гергьовден

Снимка: БГНЕС

Българските военно-въздушни сили (ВВС) тази година ще пестят дори от парада, показван традиционно на Гергьовден, съобщи репортерът Добромир Видев. Отсъствието им от парада тази година обаче е първият притеснителен знак за трудната ситуация, в която се намират ВВС, смята той. Изтича ресурсът на старите МИГ-ове, няма процедури по придобиването на нов. Затова мнозина специалисти са категорични - 2010 г. остава решаваща и ако сега не започне модернизирането, това няма да се случи никога, което не говори добре за страната ни и за имиджа й на държава-членка на НАТО. 

Основните проблеми са с осигуряването - гориво, разни дребни консумативи, няма резервни части за самолетите, заяви кап. Любомир Славов, който от 3 години лети на МИГ-29. "Нещата са твърде напрегнати и бъдещето е, бих казал, леко неясно ... До 2-3 месеца изтича ресурсът на някои агрегати и след това ...", посочи Славов. Той се съгласи, че в този случай самолетът остава на земята. Според него това означава да се лети още по-малко. "Не че в момента летим кой знае колко. Примерно не е тайна, че хората в западните страни, в САЩ, правят по 150-200 и отгоре часа на година. Ние средно миналата година колегите са между 30 и 40-50 часа максимум", добави капитанът.

Тази година няма опасност единствените изтребители да останат на земята, каза ген. Цанко Стойков, командир на базата на ВВС в Граф Игнатиево. "За тази година няма такава опасност ... За 2011 трябва отново да се преразгледа какво е наличното състояние на резервните части, какви са необходимостите, какви агрегати са на прага на ресурството осигуряване отново да бъдат заложени в материалния план, за да могат да бъдат доставени, за да могат самолетите да летят ... Най-добрият вариант, за да летят самолетите МИГ-29, е необходимо да бъде сключен договор за следгаранционно обслужване", каза Стойков.

Колко са новите летци на МИГ-29 в базата в Граф Игнатиево, подобаващо ли е заплащането на българския военен летец за риска, който носи и ще се стигне ли до ситуцията румънски, гръцки или труски изтребители да охраняват българското въздушно пространство можете да чуете в репортажа на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна