Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Хубенова: Рано е да се каже дали БНР и БНТ ще минат под едно управление

За предаването „Преди всички” Мария Стефанова от СЕМ, която е модератор на дискусията за работата на БНР, каза, че днешната дискусия е част от процедурата за избор на генерален директор. Все още не са ясни кандидатите за поста. Последният срок изтича на 17 май.

Мария Стефанова: Една от най-стабилните медии в нашата медийна среда, БНР е добре поставено, тежи си на мястото, и както винаги, с много хъс колегите продължават да работят, защото в крайна сметка залогът е много голям, а той е общественото мнение и удовлетвореността на слушателите в крайна сметка. В някаква степен това е отражение и на работата и на концепцията, идеите, претворени вече на генералния директор и на ръководството на радиото.

Името на новия генерален директор трябва да е ясно на 28 май, подчерта Мария Стефанова от СЕМ.

Още е твърде рано да се каже дали БНР и БНТ ще преминат под единно управление, заяви за „Хоризонт” Силвия Хубенова от ГЕРБ, един от вносителите на промените в Закона за радиото и телевизията. Утре в пленарната зала ще бъдат внесени промените в закона, намаляващи броя на членовете на СЕМ. Според нея инициираните от ГЕРБ промени целят основно по-бърза и по-ефективна медийна регулация, а не само икономия в условия на криза.

Силвия Хубенова: Подобни редукции на регулаторни органи има във всички 8 такива, но вероятно ще се върви към изцяло нов Закон за радио и телевизия. При всички случаи сме заложили факта - винаги, трима от "старите" членове на СЕМ, да присъстват в новия СЕМ. Един от членовете на СЕМ, избран през 2010 г. ще приключи мандата си през 2012 г. 41-то Народно събрание ще има само двама членове в следващия СЕМ и по този начин винаги ще има трима от старите. Г-н президентът ще трябва да избере от своята квота. Не мисля, че ще има някакви сериозни политически промени. Нашата цел не е подмяната на личностите.

Силвия Хубенова от медийната комисия увери, че колегите й ще се стараят конкурсът за генерален директор на БНР да мине в предвидения срок, защото е възможно до тогава законовите промени да не са приети.


 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени