Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прогнозира 0,9% растеж на европейската икономика

Европейската комисия представи пролетните икономически прогнози за ЕС, според които икономиката на еврозоната ще отбележи растеж от 0,9% през 2010 г.

Европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен, който представи актуалните прогнози в Брюксел, отбеляза, че икономическият ръст през 2011 г. ще бъде 1,5%.

Очаква се безработицата в ЕС да продължи да нараства през цялата година и да достигне 9,3%.

Оли Рен подчерта, че финансовите пазари са отбелязали значително подобрение през последната година в ЕС, но предупреди: "Въпреки това първите страници на вестниците днес показват, че макрофинансовите прогнози остават нестабилни и има известни притеснения относно финансовата устойчивост, най-вече по отношение на Гърция. Това доведе до разклащане на финансовите пазари през последните месеци. Пакетът за условна помощ на Гърция ще намали напрежението с времето, но опитът показва, че това не може да стане веднага, а постепенно."

Пролетните прогнози на ЕК предвиждат гръцката икономика да се свие с 3% през 2010 г. и с 0,5% през 2011 г. Бюджетният дефицит се очаква да бъде 9,3% от БВП през 2010 г. и 9,9% през 2011 г.

Сред останалите по-тревожни данни е очакваният бюджетен дефицит на Португалия в размер на 8,5% от БВП.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна