Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действащият закон за потребителския кредит пресъздава европейска директива

Действащият закон за потребителския кредит пресъздава европейска директива и затова няма опасност за нарушаването на правата на потребителите. За това са категорични депутати от Икономическата комисия в парламента. Законът влиза в сила от днес, но беше критикуван от икономисти, които заявиха, че няма да са защитени правата на потребителите.

Да бъде ограничено правото на банките да определят сами начина на формиране на лихвите, поискаха икономистите извън парламента. В парламента обаче бяха на друго мнение. Мартин Димитров, шеф на Икономическата комисия каза:

Когато банките разберат, че им налагаме допълнителни някакви ограничения, това което ще направят, за да се презастраховат, първоначално ще вдигнат лихвите. Това би била стратегията на всяка пазарна фирма.

Според Мартин Димитров далеч по-опасно би било, ако правителството изхарчи 2 милиарда лева от фискалния резерв.

Веднага ще падне кредитният рейтинг на България. Ще се оскъпи финансовият ресурс, който банките вземат от международни финансови институции, други банки и тогава всички лихви ще скочат веднага. Това трябва да ви притеснява.

От Икономическата комисия ще предложат всяка промяна в методологията за изчисляване на лихвите да е достъпна на сайта на банката. Зам.-председателят на Икономическата комисия в парламента от ГЕРБ Стоян Мавродиев каза, че тази идея била обсъждана. Текстът за правото на банките сами да определят лихвите обаче ще остане.

В никакъв случай не може да е притеснителен фактът, че банките ще определят методология, защото тази методология е базирана на конкретни параметри. Цената на ресурса, по който банката е получила съответното финансиране, ниво на риск.

И доколкото тази методология трябва да е ясна на потребителя още при сключване на потребителския договор, той е напълно наясно с нея и ще бъде информиран. Всички потребители съгласно закона и съгласно договорите ще имат правото да получат информация предварително от банките при настъпили обстоятелства, които налагат коригиране на лихвения процент.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна