Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън е новият министър-председател на Великобритания

Лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън е новият министър-председател на Великобритания. На среща в Бъкингамския дворец снощи британската кралица Елизабет Втора възложи на Камерън да състави новото правителство.

В първото си изявление новоназначеният премиер обяви, че ще сформира коалиционно правителство с партията Либерални демократи на Ник Клег, която се класира трета на парламентарните избори миналата седмица. Камерън обяви, че вярва, че подобна коалиция ще осигури на страната силно, добро и стабилно правителство: "Моята цел е съставяне на добра и пълна коалиция между консерваторите и либералдемократите. Вярвам, че това е правилният начин тази страна да получи силно, стабилно и добро правителство, от което имаме неотложна нужда."

Дейвид Камерън заяви още, че най-важните задачи на новото правителство ще бъдат: "Да се изправим пред най-големите ни предизвикателства, да се справим с пред големите ни проблеми, да вземем трудни решения и да преведем хората през тези трудни решения, за да можем заедно да постигнем по-добро бъдеще."

Лидерът на Либералдемократите Ник Клег благодари на вече бившия премиер и лидер на досега управляващата лейбъристка партия Гордън Браун за дейността му през последните 10 години. Крег заяви, че коалицията с консерваторите е пътят за сформиране на нов тип правителство, което има "уникалната възможност" да донесе необходимите промени в страната: "Предстои сформирането на ново правителство. И което е по-важно от всичко друго - сформирането на нов тип правителство. Надявам се, че това ще бъде началото на новата политика, в която винаги съм вярвал. Политика на многообразието и плурализма, в която политици с различни убеждения се обединяват, превъзмогват своите различия, за да управляват добре в името на цялата държава."

Депутатът и говорител на Консервативната партия Джордж Озбърн ще бъде назначен за министър на финансите. Първата сесия на новия парламент ще започне на 18 май. Една седмица по-късно кралицата трябва да представи пред парламента програмата на новото правителство.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени