Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден няма вести от похитените български моряци

Втори ден няма вести от 15-те похитени български моряци от кораба "Панега". Нашият танкер беше отвлечен от сомалийски пирати във вторник вечерта. Изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" капитан Христо Донев съобщи, че отвлечения от сомалийските пирати танкер "Панега" е подминал т.нар. Рог на Африка – остров Сокотра и продължава да плава към южния бряг на Сомалия.

До този момент пиратите не са потърсили връзка с параходството, но това е обичайно, тъй като преговорите започват, след като корабът пристигне в определеното от похитителите пристанище. "Панега" с 15 българи на борда пътуваше за Пакистан, където щеше да бъде нарязано за скрап.

Според ръководството на ПМБФ пиратите са допуснали грешка, тъй като са отвлекли кораб без стойност. В параходството е създаден кризисен щаб, който ще води преговорите с похитителите. С отвличането на танкер "Панега" общият брой на българите, които са похитени от сомалийски пирати, е 28.

Според Росен Каравачев от Моряшката секция на Международната федерация на транспортните работници България трябва да се намеси по-активно в действията срещу сомалийските пирати. В интервю за „Хоризонт” той изрази надежда за благоприятен изход от случая: Ако всичко се развива нормално, аз се надявам, че някъде в рамките на един и не повече от два месеца българските моряци ще си бъдат в къщи.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна