Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да може да търгува с емисии парникови газове

След средата на годината България няма да може да търгува с емисии парникови газове. Причината е отнетата лицензия на страната ни от прилагащия орган по наблюдение изпълнението на Протокола от Киото. Това съобщи министър Нона Караджова по време на провеждащия се в София енергиен форум "Топлоенергетика и климат".

Решението на прилагащия орган по Протокола от Киото е съобщено вчера заради системното неизпълнение на ангажиментите на България от 2007 година насам. Още тогава експертна група на Секретариата на конвенцията е предупредил страната ни, че има редица пропуски и липса на система за оценка на емисиите на парникови газове.

Направени са препоръки за отстраняването на пропуските, но нито една от тях не е изпълнена, посочи министър Нона Караджова. Сега, с отнемането на лицензията, страната ни ще загуби възможността да търгува с такива емисии.

Решението на прилагащия орган е взето заради системното неизпълнение на ангажиментите на България от 2007 година насам. Още тогава страната ни е предупредена, че има пропуски в националната система за оценка на емисиите на парникови газове, но нито една от препоръките не е изпълнена. Министър Нона Караджова посочи последствията за бизнеса.

Предупредихме, за да могат нашите предприятия до отнемането на акредитацията да могат да направят своите сделки за тази година и те вече го правят, така че те няма да бъдат ощетени.

В същото време бившият екоминистър Джевдет Чакъров заяви, че не носи отговорност за отнетата акредитация. В съобщение до медиите той посочва, че решението е взето при последния одит през октомври миналата година. За база е използвана информацията, предоставена от новия екип на министерството.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков коментира, че част от фирмите са имали предварителна информация за решението за спиране търговията с емисии парникови газове след средата на годината.

Някакви ефекти за отделните фирми ще има, могат да бъдат и положителни в това число. Представете си, че вие сега реализирате някаква сделка, продавате си квотите на цена 15 евро на тон, както е днешната цена, и си представете, че ноември месец цените са се покачили и вие сте могли да продадете на 20 евро.

Екоминистерството ще подаде веднага документи за възстановяване на акредитацията, което в най-оптимистичния вариант ще стане през ноември.

Правителството и бизнесът разчитаха на продажбата на емисии парникови газове, за да се осигурят допълнителни средства. Това е една от основните антикризисни мерки. От спирането на търговията с емисии парникови газове ще загуби повече държавата и по-малко бизнесът. Държавата очакваше да получи около 300 млн. лв. от продажбата на нейните квоти, но вероятно няма да намери купувач до края на юни.

Министър Нона Караджова посочи още, че веднага ще бъдат подадени документи за възстановяване на акредитацията, което в най-оптимистичния вариант ще стане през ноември.

По публикацията работи: Радостина Билярска - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна