Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При навременни антикризисни мерки, бюджетният дефицит можеше да бъде разпределен правилно

Ако бяха взети навременни антикризисни мерки, бюджетният дефицит за 2009-2010 година можеше да бъде разпределен правилно в рамките на допустимите три процента. Това каза в Приморско президентът Георги Първанов. Той уточни, че на правителството сега ще бъде много по-трудно да ограничи бюджетния дефицит, заради проблемите със събираемостта на приходите.

Георги Първанов припомни, че още през месец септември миналата година е настоявал за минимален структурен дефицит, чрез който държавата да поеме тежестта от кризата и да изплати средствата, които дължи на българските фирми, за да не допусне уволнение на работници и увеличаване на безработицата.

Според него сега антикризисните мерки на правителството са закъснели и трябва да се търсят нови работещи варианти, за да не се окаже след една година, че положението в страната е драматично.

На въпрос до колко българската държава трябва да се ангажира с преговорите за освобождаване на пленени от сомалийски пирати български кораб, Георги Първанов отговори, че тежестта на преговорите при подобни инциденти се поема от собственика на кораба, който трябва да направи всичко необходимо за освобождаването на българските моряци, а държавата работи много актимвно чрез дипломацията и други структури.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна