Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод Световния ден за борба с вирусните хепатити ще се проведат безплатни изследвания

По повод Световния ден за борба с вирусните хепатити, който се отбелязва днес, в няколко града на страната ще се проведат безплатни изследвания за хепатит. В столицата желаещите да се изследват за хепатит "В" и "С" могат да направят това в специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Жителите на Варна ще могат да се прегледат в Клиниката по гастроентерология в болница "Св. Марина". В Монтана безплатен скрининг ще се проведе от 8 до 13 часа в болница "Д-р Стамен Илиев". От здравното министерство съобщават, че ще бъдат прегледани и 120 служители на ведомството.

Статистиката сочи, че всеки 12-и човек в света е носител на вируса на хепатит, без да подозира. Хепатит "В" е наричан още тихият убиец. Клиничните данни на пациентите у нас показват, че от остър вирусен хепатит "В" боледуват хора между 18 и 39 години.

В света болестта убива над 1 млн. души годишно, а хронично болните са около 350 млн. 170 млн. са болните от хепатит "С". При близо 70% от инфектираните заболяването става хронично.
По публикацията работи: Мая Данчева - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна