Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските полицаи ще се грижат за спокойствието на гражданите и имуществото на местната власт

Снимка: БГНЕС

Общинските полицаи ще имат същият статут като останалите полицейски служители. Те ще носят същите униформи с тази разлика, че на десния ръкав и на гърдите ще имат отличителния знак на съответната община. Това каза в предаването "Преди всички" началникът на Охранителна полиция в МВР комисар Николай Григоров по повод идеята за създаване на правоохранителни звена към местната власт. Григоров обясни, че общинските полицаи ще бъдат назначавани със заповед на вътрешния министър, съобразно исканията на общините.

Дейностите, които ще изпълнява общинска полиция ще бъдат - опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите, опазването на имуществото на общините, неправилното паркиране, опазването на масови мероприятия, организирани от местните власти. Функциите между новите полицай и досегашните служители на МВР няма да се дублират, тъй като спецификата на тяхната дейност ще бъде конкретизирана в договорите между общините и МВР, допълни шефът на "Охранителна полиция".  

Николай Григоров каза още, че може би ощинските полицаи ще имат правомощия и във връзка с новия Закон за етажната собственост и адресната регистрация, особено в големите градове. Набирането на общинските полицаи ще става или чрез конкурс, или чрез преназначаване на служители на МВР. Обучението ще се извършва в Академията на МВР със съдействието на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, каза още Григоров и допълни, че структурата ще подпомогне създаването на учебните планове, а представители на сдружението ще участват и в изпитните комисии.

Относно финансирането на новите полицейски звена, Григоров каза, че това ще бъде задължение на общините.

В момента запитване за създаването на подобни структури има от Столична община, Велико Търново, Правец и др.

Според председателя на НСОРБ Гинка Чавдарова  нормативното уреждане на общинската полиция дава възможност да се отговори на желанието на гражданите за по-голяма сигурност. Според нея на тези структури не бива да се гледа като на възможност за допълнително финансово натоварване на общинските или на националния бюджет. Според Чавдарова трябва да се гледа напред и всяка община ще прецени дали ще може развива подобна структура, още повече, че и досега местните власти имат подобни взаимоотношения с МВР. Заради финансовите трудности и рестрикции обаче председателят на НСОРБ предположи, че през тази година създаването на подобни структури няма да бъдат широко разпространено.

/ЛЦ/

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна