Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва спешно да се ускори усвояването на евросредства

Спешно трябва да бъде ускорено началото на големи проекти и грантови схеми. Тази препоръка е от писмо на ръководителя на Генералната дирекция „Регионална политика” Дирк Анер до министъра по усвояване на европейските фондове Томислав Дончев. Текстът на писмото, изпратено в края на април, беше разпространен от Коалиция за България в кулоарите на парламента.

Загриженост за договарянето на проекти по оперативна програма „Транспорт”, изразяват от ЕК. Например, за жп транспорта са подписани договори за 35 милиона евро, от общо 580 милиона, което е 6 процента от общата сума. От ЕК предупреждават, че проектите за жп пътища са толкова забавени, че ще бъде невъзможно усвояването на средствата. За да не се загуби финансиране по оперативна програма „Транспорт” за строеж на магистрали и жп линии, от дирекцията се надяват българското правителство да постави като приоритети осигуряване на съфинансирането.

Един от общите изводи записани в писмото до министър Томислав Дончев е, че като цел усвояването на средства остава под заложените цели. В документа, изпратен до българския министър, е посочено, че за последните 8 месеца нивото на договаряне е нараснало от 24 процента на едва 25, нещо повече - тези цифри включват всички договори по инструмента „Джеръми”, които не са регистрирали напредък през това време, пише още в писмото от Генералната дирекция „Регионална политика” на ЕК.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна