Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С месец се отлага изпълнението на структурната реформа на БАН

С един месец се отлага изпълнението на решението на Общото събрание за структурната реформа на БАН. Тя предвижда от 1юли от 69 института да останат 42 и четири специализирани звена.

Поради технически причини се забавя стартът на реформата, обясни председателят акад. Никола Съботинов след тържествено събрание за 24 май на Академията. По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че самотните учени психясват, ако бъдат оставени сами, той заяви:

Не приемам никакви саботажи, свързани с договореността, която постигнахме. Всякакви действия, които ще саботират тези разговори, ще са насочени пряко срещу българското правителство и срещу министър-председателя.

Според Съботинов не е обезпокоителен фактът, че държавата смята да въведе длъжността "финансов мениджър" в Академията. Председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, който присъства на тържеството на учените, изрази надежда, че ще бъде запазен диалогът между БАН и държавата.

Ще се радвам да е възстановен диалогът. Спорът би могъл да продължи, но противопоставянето трябва да спре.

Депутатът коментира отново изразената позиция на финансовия министър, че най-добрата наука се прави в университетите така:

До момента, в който не се предложи и мотивира друга организация с доказана по-голяма ефективност, за мен БАН следва да продължи векове.

По публикацията работи: Станислава Пирчева - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна