Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва реагира остро на разполагането на "Пейтриът" в Полша

Москва остро реагира на разполагането на ракети "Пейтриът" в Полша. Според руското външно министерство с това свое действие САЩ нарушават стабилността в региона.

Русия изрази недоволство от започналото разполагане на американски ракети "Пейтриът" в Полша в непосредствена близост до границата на Калининград област. В изявление на руското външно министерство се посочва, че подобни действия "не спомагат нито за укрепване на общата сигурност, нито за установяването на отношения на доверие и предсказуемост в региона".

В Москва изразяват и недоумение, защо САЩ са избрали да разположат своите ракети в район, където няма военни или стратегически обекти, които да бъдат защитавани. Руски военни експерти смятат, че на този етап ракетите от типа "Пейтриът" не застрашават стратегическия потенциал на страната, но предупреждават, че в бъдеще в този район могат да се появят и американски ракети прехващачи от ново поколение, които могат да свалят и балистични ракети.

В Москва доста скептично се отнасят и към твърденията на Вашингтон, че ракетите се разполагат в Полша, за да неутрализират евентуална иранска или севернокорейска заплаха. Засега Русия се въздържа от ответни мерки, но в медиите вече се появиха твърдения, че може да се очаква засилване на балтийския й флот.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна