Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха изтичането на петрол от кладенеца в Мексиканския залив

Изтичането на петрол от нефтения кладенец на компания "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив е спряно, съобщиха от местната брегова охрана. "Отворът на кладенеца е стабилизиран, продължава наливането на кал. Но спряха изтичането на хидровъглероди към повърхността," е заявил началникът на бреговата охрана Тад Алън.

Запушването на кладенеца бе извършено с процедура известна като top-kill. В бълващата суров петрол тръба на плаващата петролна платформа, на 1500 м под
морското равнище, беше вкарана тежка кал под налягане. Първоначалния ефект ще бъде наблюдаван в следващите 24 часа, в случай че се наложи допълнително наливане на кал, след което кладенецът ще бъде залят с цимент.

От "Бритиш петролиъм" отказаха да коментират информацията на американската брегова охрана, че изтичането на петрол от кладенеца е спряно. В имейл представител на компанията е заявил, че операцията продължава да тече.

Специализираната комисия, свикана от американското правителство обяви, че изтичането на петрол от нефтения кладенец е в обем между 12 и 19 хиляди барела дневно. До момента от компанията твърдяха, че изтичащият нефт се равнява на около 5 000 барела дневно.

 

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна