Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият президент очаква повече яснота за поведението на новите малки партии

Президентът на Чехия Вацлав Клаус започна следизборните консултации с партиите от новата Долна камара на чешкия парламент. Първи беше приет заместник-председателят на чешките социалдемократи Бохуслав Соботка. Според него шансовете на партията му да състави кабинет са малки.

Втори на консултацициии лидерът на Гражданските демократи Петър Нечас - соченият за премиер на бъдещата дясноцентристка коалиция. Президентът Вацлав Клаус сравни провелите се на 28 и 29 май избори със земетресение и не изключи дълги преговори.

Президентът Вацлав Клаус изрази притеснение, очаквайки повече яснота за поведението на новите малки партии в реалната политика. Не е ясно коя политическа сила ще получи мандата за съставяне на новия кабинет след едночасовите разговори на всеки от лидерите с президента.

Условие за това би била и подкрепата на 101 депутатски гласа. Дясноцентристките сили ще разполагат със 118 мандата. Заместник-председателят на социалдемократите Бохуслав Соботка изрази скептицизъм за съставянето на кабинет с мандата на неговата партия, но заложи на стандартната конституционна процедура.

Изборният лидер на десните Граждански демократи Петер Нечас, сочен за бъдещия премиер на Чехия, категорично отхвърли евентуална широка коалиция с левите. Това, по думите му, не би донесло нищо добро на Чешката република.

Нечас обеща бюджетно отговорен кабинет, намаляване на дефицита до 4 % и реформи. Той не скри амбициите си за премиерския пост и за председателското място в партията след изборния резултат.
По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна