Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детелина Николова: "Не можем да чакаме изцяло на държавата"

Не мисля, че има препятствие, което да отлага насрочената за днес среща с премиера Бойко Борисов за изслушване на аргументите на кметовете за положението в общините по възможността за свиване на разходите, заяви в предаването "Преди всички" Детелина Николова, кмет на Добрич и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОБ). "Тази среща предстои. В крайна сметка след срещата на 4 май тази година премиерът г-н Борисов ни даде възможност да подготвим пакет от мерки и да ги представим на правителството, така че ние сме готови с това, което трябва да предложим и считаме, че макар и да са мерки в различни посоки и отчитайки истинските трудности, защото в условията на криза едно е несъмнено - че оптимизацията е неизбежна, ние призоваваме в посока на тези мерки да постигнем все пак някакви възможности за общините, разсъждавайки от гледна точка на всички, които са с различен потенциал, различни възможности. И сега нашите мерки ще покажат, че в някаква степен, ако бъдат приети, нашите общини ще бъдат подпомогнати. Естествено, няма да решим проблемите ни, които са толкова много, но все пак това, което разговаряхме на 4 май, мисля, че върху него се съсредоточихме и предлагаме разумни варианти. И нашето днес решение или обръщение както към правителството, така и към народните представители, е да се намалят държавните трансфери на 10% годишна база - така, както бяха разговорите ни на 4 май - което означава с 20% от 1 юли, а не с 30% за оставащия период от 2010 г.", каза Николова. Тя потвърди, че се говори за намаляване с 10 или 15% на годишна база. "10% на годишна база ... за нас означава 20% от 1 юли. Това е в някаква степен възможно, отчитайки фона на кризата на цялата държава, защото ние не живеем извън нея, ние се съобразяваме с тези проблеми", подчерта кметът на Добрич.

За да отговорим в община Добрич на потребностите на хората, сме взели решение да поемем общински дълг, каза още Николова. "Вече имаме подписан договор с "Общинска банка" в размер на 10 млн. лв. както за благоустрояване, така и за водопроводи, за канализации. И не на последно място, но много важно - мостовото финансиране на проекти по оперативните програми. Т. е. не стоим със скръстени ръце, а въпреки трудностите се опитваме да намерим решение. И това, което споделят много колеги кметове - наистина трябва да се търсят решения, не можем да чакаме изцяло само на държавата. Важното е обаче тези решения да бъдат поети еднакво от всички, говоря за територията на една община. Да се съзнава и от общинските съвети, и от гражданите, че без такива трудни решения ние не можем да направим стъпки напред", посочи тя.

Правителството и Народното събрание могат да погледнат, както и ние сериозно се отнасяме към този проблем, към пакета от мерки, които предложихме, а те са в 3 посоки - по Закона за държавния бюджет, законодателни мерки, които да разширят правомощията на местните власти и за ефективно управление на ограничените сега ресурси, добави кметът на Добрич. Николова не се съгласи, че тези мерки ще влязат в сила едва от следващата година, като изтъкна, че някои започват още от 1 юли. "Ние в тези пакет от мерки сме търсили възможности и за решаване на проблемите до края на тази година. А другите са обвързани с финансовата децентрализация, естествено, за годините напред. Но това, което очакваме - нов закон за местното самоуправление и местната администрация, нов закон за местните данъци и такси. Мисля, че в тези компетенции трябва да се намерят реалните възможности, за да можем да вървим по пътя за устойчиво развитие на общините и аз съм убедена, че това ще се случи", завърши тя.

Как ще изглежда съкращението в община Добрич в цифри и ще бъде ли изпълнено събирането на заложените приходи, ще стигнат ли парите за поддържането на пътищата през зимата при тежките условия в Североизточна България, в каква степен бе изпълнен призивът на НСОБ за прилагане на антикризисни мерки чрез намаляване на разходите и как се отразява това на общините можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Детелина Николова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени