Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цони Цонев: "Съзнателно е бил поддържан хаос в нормативната уредба в община Приморско"

Всеки случай бе обсъден сам за себе си, заяви в предаването "Преди всички" Цони Цонев, председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с предстоящото в четвъртък решение на ВСС дали да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, чиито роднини са били облагодетелствани с имоти в община Приморско като крайно нуждаещи се. "Много внимателно вчера преценихме и обсъдихме всички данни и материали, които получихме от Върховната касационна прокуратура, от Върховния административен съд, от община Приморско, ... както и от изслушванията на самите магистрати и въз основа на този внимателен и задълбочен анализ стигнахме до извода - имам предвид комисията - като цяло стигнахме до извода, че следва да бъдат внесени предложения за образуване на дисциплинарни производства за всеки от тези магистрати", каза Цонев. Според него са престъпени правила от етичния кодекс, които обаче той не можа да цитира конкретно. "Но те са свързани с почтеността на магистрата и действията, които трябва да извършва или да не извършва, за да не бъде нарушена тази почтеност", добави той.

Естествено, направихме много задълбочен анализ и на действията на община Приморско заради съмненията, че там са били въведени правила, според които получателите на земи не са извършили нарушение, посочи Цонев. "Истината е, че в община Приморско съзнателно е поддържан хаос в нормативната уредба, което е обикновено предпоставка за извършването на едни или други нарушения. Но в целия този хаос съществуват безспорни изисквания на закона, като например това, че след месец ноември 2004 г. кметът не е имал право и не е бил компетентен да учредява право на строеж. Това е било право единствено на Общинския съвет, който е следвало да взема решение за всеки конкретен случай, при това с обикновено мнозинство, но от всички членове на Общинския съвет, нещо, което не правено, не е сторено и всички тези сделки - не става дума само за магистратските сделки, към които се насочи фокусът на цялото общество, става дума за един голям брой сделки, 222 такива сделки, извършени в абсолютно нарушение на закона и което нарушение е толкова тежко, че води до нищожност на учреденото право на строеж. И в този смисъл кметът на община Приморско, както и самият общински съвет трябва да предприемат действия за прогласяване нищожността на тези сделки", каза още той. 

Какво е положението в случая с Деница Урумова, която все още не е била магистрат в момента на извършване на деянието, какви са доводите в защита на магистратите по отношение на сделките, ще има ли значение при решението на дисциплинарния състав дали част от роднините им вече са се отказали от отстъпеното им право на строеж, има ли личен конфликт между Цони Цонев и бившия апелативен прокурор Йордан Иванов, уволнен покрай случая с Красьо Черния и съществува ли закономерност при положение, че Етичната комисия са занимава по няколко повода с едни и същи лица можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Цони Цонев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна