Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."

Всенародно поклонение събра на връх Околчица във Врачанския балкан стотици българи, които да отдадат почит към делото на Ботев и загиналите за свободата на България.

В изпълнение на пророческите думи, че този, който падне за свобода, той не умира и днес 134 години след гибелта на Ботев край лобното му място поколения врачани, хора на различни възрасти от цялата страна пеша, с велосипеди и автобуси дойдоха да се поклонят пред подвига му.

Всички ние трябва да бъдем обединени в този ден, когато прекланяме глави пред славното дело на героите ни, каза в приветственото си слово вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той поздрави 750-те ентусиасти, младежи и възрастни хора от цялата страна, участници в 64-тия национален туристически поход Козлодуй – Околчица. През последните 5 дни те вървяха пеша в слънце и дъжд по 120-километровия Ботев път от Козлодуйския бряг тук до славния връх, където днес в подножието на 30-метровия белокаменен опълченски кръст бяха положени десетки венци и цветя на признателност.

С минута мълчание родният град на поета революционер Калофер почита паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Преди началото на митинга поклонение в подножието на мемориала, извисяващ се на подбалканския град, от националния музей „Христо Ботев” беше изнесено знамето на Ботевата чета. За калоферци Ботев е като икона, а днешния ден те винаги посрещат с голямо вълнение.

В словото си пред стотиците участници в митинга-поклонение председателят на НС Цецка Цачева подчерта, че във време на социално-икономически трудности и изпитания на ценностите трябва да имаме посоки и ориентири и трябва да си припомним, че нямаме по-силен пример от този на Ботев за саможертва в името на най-висшите ценности – свободата, демокрацията и справедливостта. Днес, макар и заели място в общността на свободните и напредничави народи на стария континент, ние често търсим основания за своето европейско самочувствие и затова нека гордо се поклоним пред паметта на Ботев и на всички загинали за българската свобода, призова председателят на НС.

По повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България пред парадния вход на Президентството се извърши тържествена смяна на почетния караул. Присъстваха президентът Георги Първанов, политици и граждани.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязват и нашите сънародници в съседна Румъния. В най-големия парк на румънската столица пред паметника на Христо Ботев и Васил Левски венци и цветя поднасят членовете на дипломатическата ни мисия, сънародници, които живеят там, ученици от българското училище, което носи името на поета, много гости от родината.

Тържеството започна с литургия, отслужена от свещеника ни в Букурещ. Присъстват и десетки гости от България, дошли специално за събитието. Венци се поднасят и в градовете Галац, Браила, Александрия, на паметни места, свързани с националноосвободителните борби на българския народ, а в района на Тимишуара, западна Румъния, тържества се провеждат и в селищата, населени с потомци на чипровските въстаници, дошли по тези места преди близо 3 века.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна