Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карзай напусна "джиргата за мир" под въоръжен конвой

Афганистанският президент Хамид Карзай откри днес в Кабул дългоочакваното национално събрание, от което се очаква да одобри план за национално помирение. Джиргата за мир, в която участват около 1600 представители на афганистанските племена, политици и общественици, започна с четене на стихове от Корана и реч на президента. Минути, след като Карзай започна да говори, се чуха два взрива, но президентът прикани участниците в събранието да не изпадат в паника и продължи словото си. "Седнете, нищо няма да стане", успокоил Карзай уплашените участници, някои от които скочили на крака. "Аз вече свикнах с това", каза още Карзай, оцелял при поне три покушения срещу него.

Малко след това бе съобщено, че около Политехническия университет, където се провежда джиргата, се чува и стрелба от автомати. За първите взривове полицията заяви, че са от ракета, която паднала на празно място и няма пострадали. Все още няма информация за стрелбата.

По-късно президентът Карзай е напуснал мястото на събранието под въоръжен конвой, а над района са кръжали хеликоптери. Талибаните бойкотираха джиргата, която според тях защитава чужди интереси, а не на афганистанския народ.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна