Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС се ангажира с европейската перспектива за Западните Балкани

В Сараево днес се проведе международната конференция „Европейски съюз – Западни Балкани”.

Членството на Западните Балкани в ЕС остава обща цел на организацията и региона, бе заявено на срещата, която е свикана по инициатива на испанско председателство. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви, че ЕС и държавите от Западните Балкани са постигнали ново споразумение за бъдеща пълна интеграция на страните от региона в организацията. "Ако трябва да обобщя или дефинирам резултатите от конференцията, бих използвал две думи: ангажимент и отговорност. Ангажимент на всички партньори към пълно съгласуване, към по-добро бъдеще на региона; и отговорност на всички страни за постигане на необходимите резултати."

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле допълни: "Целият наличен потенциал и всички обещания на срещата на високо равнище на месните ръководители трябва да се превърнат в практично и прагматично сътрудничество на регионално ниво."

В декларация след тричасовата среща се казва още, че Западните Балкани трябва да интензифицират усилията си и да изпълнят необходимите критерии и договорени условия на пътя към членство в ЕС.

В срещата участваха министрите на външните работи на Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Македония и Косово, високопоставени представители на ЕС и страните-членки на съюза, както и на САЩ, Русия и Турция. ЕС ясно ще изпрати послание до региона, че Брюксел смята евроинтеграцията на Западните Балкани в европейското семейство като много важен елемент за стабилността му. България бе представена на конференцията от външния министър Николай Младенов.

Преди началото на консултациите шведският външен министър Карл Билд заяви, че ЕС трябва да увери страните от Западните Балкани, че вратите му са отворени за нови членове. "Мисля, че е важно Европейският съюз да изпрати утвърждаващо послание, че вратите на Съюза са отворени за страните, които имат готовност да се присъединят. Също така искаме да насърчим процеса на реформи и присъединяване в отделните държави."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна