Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателят ще заплаща първите три дни от болничните

Според приетите на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване до края на годината работодателят трябва да заплаща първите три дни от болничните по 70 на сто от заплатата, а НОИ ще поеме болничните от четвъртия ден.

Приетите промени, внесени в Министерския съвет, предвиждат и намаление на 30 календарни дни на срока, за който работникът ще получава обезщетение за временна нетрудоспособност, настъпила до месец от прекратяване на трудовия договор.

Увеличението на вдовишките пенсии се отлага за 2012 г. Отхвърлено беше предложението за отпадането на двойното социално осигуряване. Синият депутат Мартин Димитров посочи мотивите за исканата промяна – да няма осигуряване, когато няма предвидено възнаграждение – и даде следния пример:

Ако не е предвидено възнаграждение, да не може да има осигуровки. Ами той, като не получава пари за нещо, как ще му вземеш осигуровки. За конкретния фризьор, който извършва дейност и се осигурява вече като фризьор, защо да го облагате и като управител. То това е проблемът.

Мая Манолова коментира подкрепата на Коалиция за България за неприетата промяна така:

В Коалиция за България сме по-широко скроени от вас и ще подкрепим вашия законопроект въпреки неговите несъвършенства и въпреки че в тази си редакция той практически изключва цели групи от хора от задължението социално да се осигуряват, защото за първи път вие наистина защитавате хората от улицата, хората, които фалират в резултат на политиката, която води правителството, хората, които се самоосигуряват. Вашето място в тази зала е по-скоро вляво, където е опозицията.

По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна