Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: "МВР функционираше като координационен център на организирана тпрестъпност"

Снимка: БГНЕС

Много зависи от това кой задава въпросите и как ги задава, заяви в предаването "От петък до петък" анализаторът проф. Огнян Минчев във връзка със сравнението между две асинхронни социологически проучвания, от които актуалното показва одобрение към българската полиция над 50%, а това от януари тази година - най-ниско одобрение за полицията в рамките на Европейския съюз. "Не намеквам изобщо за манипулиране на социологически данни, но наистина различният начин и различният контекст, в който се задават въпросите, също е много важен. Това, което за мен е безспорно извън конкретните данни ... е обстоятелството, че има повишаване на престижа или на одобрението към полицията в България и това е доста лесно обяснимо. Тук не става въпрос за някакъв особен афинитет на българите към полицията или към полицейска държава. Тук става въпрос за простото обстоятелство, че от 20 години общо взето са много малко случаите, в които българинът вижда проява на своята държава. Тези арести на определени бандитски групи, които бяха осъществени от МВР през последните месеци, извън всякакво съмнение повишават популярността на министерството и на полицията в частност поради простата причина, че българинът на практика одобрява всичко, което може да го спаси от тази задушаваща прегръдка на организираната престъпност, която от 20 години на практика не го е освобождавала. Ако припомним обстоятелството, че още в началото на този посткомунистически преход цялата тази паплач от силовите спортове, изригната както и от ... силовите служби на бившия режим, всичко това плъзва по улиците, тръгва отначало със сопи, а след това и с по-сложни средства ... на практика поставиха обикновения български гражданин в едно ново робство, в един нов феодализъм. В един град е Златистия, в друг град е Дон Цеци, в трети град е Маймуняка - не искам цялата зоологическа градина да изброявам - всичко това е наистина задушаваща прегръдка и тук не става въпрос за това, че МВР се е справило вече с проблема "организирана престъпност", има много критики не само за методите, които бяха използвани при някои от арестите, но има също така и редица съображения за това, че арестите не стигат достатъчно високо. Но дори и тези критики да са справедливи, самият факт, че е нарушено спокойствието на цялата тази паплач, която на практика не дава на обикновения човек да живее спокойно, повишава престижа на полицията в случая", каза Минчев.

Според него арестите могат да бъдат окачествени като едно добро начало, макар да са капка в морето. "Нека да припомним, че през последните 20 години министерството на вътрешните работи функционираше като координационен център на организираната престъпност в България. Част от тези арести, които бяха направени, показват докъде е достигнала гангрената, докъде е достигнала мафията всъщност - да управлява на практика държавата чрез инструментите на силовите ведомства. Естествено, че хората няма да регистрират престъпления, защото ако изобщо дойде някой от полицията през цялото това време, той ще дойде с неудоволствие, ще Ви застави да отидете в районното управление и да пишете известно време, след което всичко това ще мине към архив и по няко време ще получите кратко писмо, че нищо не е направено или нищо не е открито по случая. Това беше реалността през последните 2 десетилетия, предполагам, че голяма част от тази реалност за съжаление е съхранена и тя не може да бъде променена с магическа пръчка. Хората са същите и точно на този фон усилията поне част от бандитския свят да бъде прибран на топло предизвикват по-голямо одобрение, отколкото в нормална ситуация, в която полицията наистина би трябвало ежедневно и непрекъснато да се грижи за това бандитите да бъдат на топло", добави той.

Минчев смята, че по-голямата част от "мутрите" през определен период са назначавани явно или тайно за сътрудници и за офицери на тайните служби, тъй като явно организираната престъпност е достатъчно голяма привилегия, за да бъде поверена на цивилни. "Това е основният проблем на срастването. А що се отнася до Вашия въпрос за това не си ли мислят обикновените хора  "Ето, сега прибират бандитите, това на мен не може да ми се случи - ergo не ме интересува по какъв начин го правят" - има такъв начин на мислене извън вяско съмнение.  Извън всяко съмнение и в зрелищните акции имаше PR-ефект ... Има една граница между обществен хаос и господство на престъпността от една страна и полицейска държава от друга страна, която граница не може да бъде удържана единствено и само чрез средствата на държавните институции. Изключително важна е ролята на общественото мнение, на независимото гражданско обществено мнение. И много добре е, че в България вече има достатъчно много рупори на това мнение, които понякога дори вдигат повече шум някои от тях, отколкото е необходимо, но това е добре просто защото от една страна ние трябва да имаме силна ръка по отношение на бандитизма, а от друга страна наистина трябва да имаме достатъчно ясни гаранции, че всички законови мерки - а те трябва да бъдат законови, подчертавам това - които се вземат по отношение на престъпността, не могат да прелеят по отношение на невинни хора, на невинни граждани, които са попаднали по един или друг  начин под окото, под полезрението на някого от властимащите. Това е приоритетна роля на общественото мнение и на медиите в частност", подчерта анализаторът. Той обаче се съгласи, че преди да е произнесена присъда, всеки е невинен.

До каква степен има критична маса в обществото, която може да си позволи луксозното мислене, че един симптом може да прерасне в тенденция, защо харесваме полицията като репресивен апарат, какво е държавата и до къде води отказът от свободата за сметка на реда можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Огнян Минчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна