Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев: "Като има вар, няма пясък"

Снимка: БГНЕС

Не ни е омръзнало да чакаме Единната информационан система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), заяви в предаването "От петък до петък Румен Георгиев, заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) във връзка с проведената днес кръгла маса по темата. "Ние движим по малко напред. Като има вар, няма пясък, и така", каза Георгиев. Според него остава съвсем малко усилие и не много пари на фона на тези, които досега са изсипани в проекта. "Вече 14 години на дневен ред е тази система. Малко преди съвсем да си отиде правителството на г-н Жан Виденов, което беше в оставка 3-4 месеца, ако помним онази хубава зима на 97-ма, е приело първото постановление, та до днес ... Остава съвсем малко усилие да се постигне желаният резултат", добави той. Георгиев посочи, че остава да се инвестират около 5 млн. лв., които намаляват и поради липсата на които програмата за окончателното пускане в действие на системата се бави. "Системата работи, има две подсистеми, които се включват към нея безпроблемно - тази на следствието и на военната полиция, в много напреднала фаза е конвертирането и на останалите данни. Така че ние направихме една план-програма за 3 години с оглед трудностите на държавата да посреща подобни разходи, но ако има финансиране, това може да бъде и доста ускорено", каза още той.

Заместник-директорът на НСлС се съгласи, че при влизане в действие на системата несъвършенствата на етап "следствие" ще бъдат минимализирани. "Все пак винаги има и човешки фактор. Системата гарантира откъм корупция и откъм манипулиране на данни с това, че постъпвайки веднъж в тази електронна база данни, която е централна, информацията не може да бъде изкривявана. Системата е положителна с това, че ще сложи край на войната между институциите, когато ... всеки има някаква статистика, каквато на него му отърва. Системата много проблеми ще реши, включително на законодателно ниво, на ниво държава, защото ще може да се види какви хора точно осъждаме от всички престъпници, да видим какви разноски се правят за един или друг вид престъпност и какъв е резултатът от тях", посочи той. Според него системата не е панацея и не може да реши проблема със скритата, латентна престъпност. "Това, че има хора, които не се оплакват, защото не вярват на властта, не може да се реши с тази система. Това, че ще има полицейски филтри или нерегистриране злонамерено в системата също автоматично не може да се реши. Но наличието на система и строги правила за нейното поддържане силно ще дисциплинира целия процес - от работата на полицая до работата на пенитенциарните учреждения, където се изтърпявват наказания", категоричен бе Георгиев.

Има един поразяващ факт - само един състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е бил освобождаван, посочи той по повод забележка за несекващи критики към ВСС като бивш негов член. "И според мен - и много мои колеги мислят така - причината за това е наличието на парламентарна квота, която като че ли дава на хората, които имат мнозинство в парламента, и възможност да кадруват и да имат мощно влияние и в съдебната власт ... чисто политически. Страхувам се, че при всяка критика на един или друг състав на ВСС има и такива мотиви наред с другите, които обикновено се афишират и акцентират. Като човек, който е работил и в съвета, като имате предвид колко трудна е тази работа, защото да се кадрува е нещо все пак божествено, да решаваш съдбата на човек и да го оценяваш колко е добър или колко лош за няколко минути, колкото там е точката с неговия случай, това не е лесна работа и не може да бъде решавана безгрешно. Тъй че по-скоро аз бих апелирал ако се променя Конституцията, защото това е необходимо в някакъв дух, да се вслушаме в съвета, който и главният прокурор г-н Велчев отправи, за да престане съмнението дори за политическо влияние - доколкото ще има парламентарна квота, тя да бъде с такова квалифицирано мнозинство, че да изключва кадруването от отделна партия ... Да бъде поне широко представително, широко подкрепено, не само от хората, които имат в момента мнозинство", каза заместник-директорът на НСлС. Според него приятел на съдебната власт през последните години е била само опозицията. "Не бива да искаме от всеки футболен рефер да дава 5 червени картона на другия отбор и да дава за нас по 10 дузпи на мач, за да ни харесва. Това не е правосъдие", завърши той. 

Какво остава за довършване, за да влезе окончателно системата в действие, и какво представлява тя в технически аспект, има ли опасност системата да се обърне срещу магистратите и какво смята заместник-директорът на НСлС за драматичното отношение към проблема "допуск до класифицирана информация" можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Румен Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна