Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се развият взаимоотношенията между Турция и Израел

Турските градове бяха заляти от антиизраелски протести след инцидента с хуманитарния конвой за Газа
Снимка: EPA\\БГНЕС

Акцент на предаването "Събота 150" е водещото международно събитие от седмицата, свързано с атаката на израелски командоси срещу международната флотилия, която трябваше да предостави хуманитарна помощ за ивицата Газа. Кървавата развръзка разбуни духовете не само на нестихващия близкоизточен конфликт, но и в световен план. Международната общност, освен, че осъди остро случващото се, за пореден път изведе на дневен ред призива за вдигане на блокадата на Газа. Заедно с това последва и искането за независимо разследване на операцията. Все още заинтересованите страни търсят отговор и на въпросите: "Правилни ли са били действията на Израел при извършване на атаката над хуманитарния конвой и ще успее ли оправдае законността на действията си и в каква посока ще се развият взаимоотношенията между Турция и Израел?". Турция е страната, реагирала най-остро на нападението заради жертвите, които даде и заради големия брой задържани и впоследствие освободени пропалестински активисти.

Турция дълго време бе регионален съюзник на Израел. Отношенията им, обаче, се обтегнаха след бомбардировките на Газа през 2008-2009г. Случилото се преди дни беше осъдено остро от турската страна, която предупреди за " непоправими последици в двустранните отношения."  На това какво е бъдещето им и как могат да се развият събитията оттук нататък е първият разговор в "Събота 150" , който можете да чуете в звуковия файл. Той е с кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз. Във файла може да чуете и коментара на политическия анализатор на турския в-к "Радикал" Орал Чалашлар.

Във втория файл може да чуете мнението на адвоката Ринъ Шашуа Хасон, която живее в Израел и която е била адвокат в редица международни организации, която отбеляза промяната в политиката на Турция спрямо страната й.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна