Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ сезира ЕК за задържания в Румъния български риболовен кораб

Министерството на земеделието и храните е сезирало Европейската комисия по случая със задържания в Румъния български риболовен кораб. В писмо до дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия се настоява да бъде дадено пояснение на принципа на равен достъп до водите и ресурсите на Общността на всички риболовни кораби от страните-членки.

На 13 април риболовен кораб, плаващ под български флаг, бе задържан от румънските власти на около 20 мили от румънския бряг. Капитанът на кораба бе обвинен в нарушаване на разпоредбите за стопанския риболов в Румъния. Съгласно документа за ареста от румънската гранична полиция, плавателният съд е задържан заради липса на валидно разрешително от властите. Корабът обаче е включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и има необходимите разрешения от българските компетентни органи.

Още при задържането българската агенция по рибарство е поставила въпроса пред румънските власти, посолството на Румъния в България и е уведомила за случая Министерството на земеделието и храните и Министерството на външните работи, които продължават да са ангажирани с разрешаването на въпроса.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна