Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Акцизът на цигарите няма да се повишава до 2015 г.

Министър Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

Акцизът на цигарите няма да се повишава до 2015-та година - това заяви финансовият министър Симеон Дянков на Международна конференция за противодействие на контрабандата на цигари на Балканите.

И финансовият министър, и директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов заявиха, че през последните месеци пътят, по който нелегалните цигари влизат в България и след това се насочват към Евросъюза, се е променил.

Най-рискова се оказва южната ни граница. Седемдесет процента от контрабандата, задържана у нас през тази година, е влязла от Гърция. През предишните години нелегалните цигари идваха към България предимно от трети страни, които не са членове на Евросъюза.

"Очакваме в рамките на следващите поне 4 години да не ни се налага да увеличаваме акциза на цигарите. Аз очаквам резултатите и за тази година, а и от тук нататък да са много по-добри от гледна точка на борба с контрабандата понеже икономическите и финансовите фактори, които подпомогнаха увеличаването на контрабандата вече не са налице.", посочи Дянков.

В момента около 30% е нелегалният внос на цигари у нас, като една значителна част от него всъщност се насочва към европейските страни.

"Най-големият проблем, поне за българския пазар, а бих казал и за европейския, не са толкова външните граници, всъщност част от вътрешните граници, нещо което би трябвало да бъде напълно осигурено от други държави, така че е в интерес и на Европейската комисия, и на ОЛАФ да обръщат много по-голямо внимание върху южните граници на съюза.", подчерта министър Дянков.

Как връщането на дознанието в митниците ще промени работата им? Отговорът на директора на Агенцията Ваньо Танов:

"Митническите органи да имат възможност да изпълняват първоначалните и неотложни следствени действия. Само в Столична митница са върнати 1 800 дознания. Представете си колко хора са работили напразно. Само поради факта, че нямат възможност да съставят акт, тъй като не можем да водим дознание, нямаме полицейски правомощия, отиваме на пазара и какво, те си бягат наляво, надясно, нито можем да искаме документ за самоличност..."

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна