Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС не е обсъждал параметрите по сделката за "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС

Правителството не е обсъждало параметрите по приватизацията на "Булгартабак", заяви премиерът Бойко Борисов. По време на парламентарния контрол той припомни, че със законови промени е отпаднало изискването "Булгартабак" да бъде приватизиран след приемане на стратегия от Народното събрание. Така единственият орган, натоварен с тази сделка, е Агенцията за приватизация, обясни премиерът.

С решение на надзорния съвет на Агенцията, взето на заседание на 14.04.2011 година е указано на изпълнителния съвет на Агенцията какъв метод за приватизация на "Булгартабак холдинг" АД трябва да бъде избран, какви да са предварителните квалификационни изисквания към инвеститорите, както и критериите за оценка на предложенията на участниците. Нито един от членовете на Надзорния съвет на Агенцията не е гласувал "против". Министерският съвет не е обсъждал параметрите на сделката за приватизация на "Булгартабак холдинг" АД, каза Борисов.

Според Румен Овчаров от БСП обаче въпросът е бил разгледан на среща при премиера през март. Овчаров обвини управляващите, че с приватизацията предрешават съдбата на "Булгартабак".

Защото е ясно, че вашата цел не е да приватизирате "Булгартабак" на висока цена и да изпълните препоръката на г-жа Пърфийлд, шефа в мисията на фонда, за да гарантирате поне от малко фискалния резерв. Нямате намерение също така да гарантирате развитието на дружеството, защото само 5% са инвестициите от оценката на дружеството, нямате също така намерение да гарантирате и социалните права на работниците, заяви Румен Овчаров.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна