Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Костадинова: Въпреки общото виждане, че учениците не четат, те имат топло чувство към книгата и към четенето

Българските зрелостници не са неграмотни, проблемът е, че в училище се учат правила и учениците ги знаят, но се затрудняват да се справят в практическа ситуация, твърди Евгения Костадинова от образователното министерство.
Снимка: bnr.bg

"Четири години провеждане на държавни зрелостни изпити дават основание да се направят изводи, обстоен анализ и да се видят тенденциите. Тази година забелязваме една по-висока активност на зрелостниците, като цяло, процентът явили се зрелостници е по-висок от предходните години. Близо 98 процента от допуснатите зрелостници са се явили, което доказва, че зрелостните изпити вече са придобили тази ценност на изпит на края на средното образование, който довежда до документа за завършената степен на образование". Това коментира за "Хоризонт" Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието.

Костадинова поясни, че интересът към географията е традиционен, наблюдава се и през четирите години. Но тази година се регистрира отлив от явяването по география, въпреки че дисциплината остава най-предпочитаната.

Предметът "български език" се изучава и в гимназията, по учебна програма до 12-ти клас, уточни Евгения Костадинова. Според нея, на литературата се отделя в гимназиалния етап повече време, защото книжовноезиковите норми се изучават и трябва да са усвоени в прогимназиалния етап, а учебното съдържание по литература в гимназиалния етап е доста претоварено. "Ясно е, че няма достатъчно въздух, за да се връщат и да прилагат в практиката своите знания, свързани с книжовноезиковите норми. Ако стъпваме на резултатите, че най-много са ги затруднили въпросите, които проверяват правописни и пунктуационни норми, все пак там се проверяват конкретни ситуации. В никакъв случай тези резултати не могат да са някакво мерило за това колко добре владеят българските ученици правописа", смята Евгения Костадинова. По думите й, това са само резултати от затворените въпроси, само въпроси, които са поставени в теста пред тях и това не значи, че те в други ситуации, когато пишат в ежедневието, не владеят правопис и пунктуация.

Евгения Костадинова не отрече, че става тенденция най-слобото звено в обучението да е практическото прилагане на книжовноезиковите норми. "Проблемът е в това, че в нашето училище се учат правила, учениците знаят тези правила и могат да ги възпроизвеждат. Но трудността идва, когато в практическа ситуация трябва да се справят. В никакъв случай не бих казала, че зададените въпроси са толкова лесни, че да направим извода, че децата са неграмотни. Но можем да кажем, че срещат сериозни затруднения в правописа и пунктуацията,", допълни Костадинова.

Данните от тази година показват, че има повишаване на общия успех, по-голям процент оценки в горната, високата скала и по-малък процент двойки, сойбщи Костадинова. Според нея, важното е всички да разберат, че трябва да се ориентират към резултати, към усвояване на определени умения и, че зрелостният изпит няма за цел да ги кара да възпроизвеждат нито учебник, нито това, което пише в помагалата. "Текстът, по който писаха тази година показва определена светлинка, защото въпреки общото ни виждане, че учениците не четат, те се отнасят с изключително топло чувство към книгата и към четенето", коментира Евгения Костадинова от образователното ведомство.

Още от коментара на Евгения Костадинова за резултатите и тенденциите при зрелостните изпити, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Катя Лещанска и на Александра Михайлова.

/О.Ив./

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна