Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт Шестнайсети започна визитата си в Хърватия

Стъпвайки днес на хърватска земя, папа Бенедикт Шестнайсети изрази сърдечните си поздрави на "възлюбена" Хърватия. В словото си след пристигането си в католическа Хърватия Бенедикт припомни дълбоките връзки между Ватикана и Загреб, и трите посещения на предшественика си папа Йоан Павел Втори в Хърватия. Той изтъкна и продължилата 13 вековна вярност на Хърватия към Светия престол.

Визитата на Светия отец, целяща затвърждаване на отношенията между Ватикана и Загреб, съвпада с 20 годишнината от независимостта на Хърватия, отделянето и от бивша Югославия и очакваното скорошно завършване на предприсъединителните преговори за членство на балканската страна в ЕС.
Ватикана от години наред е горещ привърженик на присъединяването на католическа Хърватия в блока.

В словото си при пристигането си в Загреб Светия Отец каза "от самото начало хърватският народ принадлежи към Европа и е дал приноса си в духовните и моралните й ценности. В навечерието на 20-годишнината на хърватската
независимост и на прага на присъединяването на Хърватия към Европейския съюз вашето минало и най-новата ви история могат да накарат европейските народи да се замислят за възраждането и опазването на завещаните от предците човешки и християнски ценности."

Посещението на Бенедикт Шестнайсети е съпроводено от обществени протести заради високите разходи, които струва на бившата югославска република височайшата визита.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна