Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели, роднини и колеги се разделиха с големия художник и поет Георги Трифонов

Приятели, роднини и колеги се разделиха с Георги Трифонов. Големият художник и поет почина на 63 години. Георги Трифонов бе съветник в екипа на министъра на културата Вежди Рашидов.

"Приятел като се изпраща, е много тъжно. Онова, което е важно за Гошо, е че той е един от най-странните самотници. И мога спокойно да кажа, че той е самотник. Един от най-значимите поети сега, една ранима и много деликатна душа. И един от най-добрите рисувачи на XX век.", каза министър Рашидов.

"Георги Трифонов беше от създателите на групата на художниците в Кърджали. Той направи доста, в училищата има страхотни стенописи, мозайки. Дължа на него всъщност голяма част от моето творчество и моя начин на рисуване, защото той е един от най-добрите рисувачи. Един гигантски интелектуалец, който губим.", припомни графикът Владимир Чукич.

"Той беше не просто много интересен и самобитен художник, беше изключително тънък поет. Той не натрапваше присъствието си, а всъщност имаше едно духовно присъствие сред доста широка територия.", каза Светлин Русев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна