Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие доклада за приемането ни в Шенгенското пространство

Снимка: БГНЕС

Обновена в 15:58 ч.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии и трябва да се присъединят към Шенгенското пространство. Това е записано в доклада за готовността на двете страни, който беше приет от Европейския парлламент с голямо мнозинство. 487 евродепутати гласуваха "за", 77 бяха против, 29 се въздържаха.

Германски евродепутат изрази мнение, че преди Шенген да бъде разширен, София и Букурещ трябва да бъдат убедени с политически средства да предприемат повече стъпки за борба с корупцията и организираната престъпност.

Следващата и окончателна стъпка по процедурата с приемането на България и Румъния в Шенген е гласуването в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, където е необходимо постигането на пълно мнозинство. Съветът ще заседава утре в Люксембург, като темата е включена в дневния ред.

Португалският евродепутат Карлуш Коелю, който изготви и представи доклада за готовността на България и Румъния за Шенген, заяви, че е доволен от приемането на документа от Европарламента. Според него двете страни трябва да влязат в Шенген до края на годината. Те са готови и би трябвало да се присъединят към Шенгенското пространство възможно най-скоро, каза евродепутатът след гласуването.

По думите му гласуването в Европарламента е изпратило силен и ясен сигнал на Съвета, а двете страни са изпълнили техническите критерии и са готови да станат част от Шенген до края на годината. Можем да очакваме и двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство тази година и възможно най-скоро, каза още Коелю.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна