Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП трябва да одобри доклада относно готовността ни за Шенген

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент днес трябва да одобри окончателно доклада на португалския евродепутат Карлуш Коелю, според който България и Румъния са изпълнили техническите критерии и трябва да се присъединят към Шенген.

При проведените снощи дебати по темата Коелю получи единодушна подкрепа от трите основни политически групи – на Европейската народна партия, социалистите и либералите, както и от страна на зелените, които често критикуват България и Румъния. Против се изказаха само представители на крайнодесни формации, а след дебатите Коелю заяви, че не очаква проблеми по време на днешния вот:

Смятам и се надявам, че огромното мнозинство в Европейския парламент ще гласува "за". Имам чувството, че всички са на мнение, че България и Румъния са си свършили добре работата, и са готови да се присъединят към Шенгенската зона. Мисля, че е добре и Съвета, от който зависи това, да си даде сметка колко силна е подкрепата на Европарламента за двете страни.

При дебата снощи стана ясно, че се очаква през септември Съветът на вътрешните министри да одобри политическо решение за приемането ни, както и да очертае времеви рамки за поетапно отваряне на въздушните, морските и сухопътните граници.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна