Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерската група "Анонимус" атакува турски официални сайтове

Нашумялата покрай скандалния сайт "Уикилийкс" международна хакерска група "Анонимус" извърши първата кибератака срещу няколко турски официални сайтове в знак на протест срещу огничаването на свободния поток на информацията по интернет и предвиденото интернет филтриране на турските власти, което се възрприема като цензура. От хакерската група заплашиха, че ще сринат системата на Висшата избирателна комисия на връх парламентарните избори в южната ни съседка в неделя.

"Анонимус" атакува в уречения час мрежата на Дирекцията за телекомуникациите и съобщенията, която се готви да наложи мащабно филтрине на интернет пространството в Турция, което ще започне от 22 август. Турските власти, които бяха подготвени за първия кибер удар, предприеха съответните мерки, като част от официалната стратегията за борба с компютърните саботажи. Въпреки това в продължение на час достъпът до няколко официални сайта в Турция беше блокиран.

В подкрепа на турския регулаторен орган последва ответна атака за отбиването на удара на "Анонимус" от страна на турската националистическа хакерска група Ayyildiz Team, представяща се за "първата доброволна турска кибер армия", обявила се в защита на турските кибер интереси и в подкрепа на националната сигурност. Преди време същите хакери спряха временно сайтовете на две български министерства в знак на протест срещу действията на партия "Атака".

След това развитие от "Анонимус" дойде изявление чрез електронно съобщение, в което пише: Ударът ни не е насочен срещу турския народ, а срещу официалната цензура, която се стреми да ограничи свободния приток на информация на хората в Турция. Нямаме за цел да проваляме демократичните избори на 12 юни.

Хакерите от "Ай йълдъз" ( полумесец и звезда – символът на турския национален флаг- б.а.) са установили IP адресите и сървърите на подкрепящите атаката на "Анонимус" 122 –ма турски граждани и са ги предали на съответните турски институции с искане "предателите да бъдат съдени за държавна измяна".

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна