Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 работници протестираха срещу приватизацията на "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС

Мълчалив протест срещу приватизацията на "Булгартабак" се проведе пред сградата на Областната управа в Благоевград.

Над 500 работници от тютюневия комбинат в града, организирани от КНСБ и КТ "Подкрепа", настояват за спиране на процедурата по приватизация на дружеството, отстраняване от длъжност на Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, както и за оставката на министър Трайчо Трайков.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в благоевградския тютюнев комбинат Христо Япраков заяви: До голяма степен приватизацията е непрозрачна. Нашите съмнения са, че обслужва дадени кръгове в българския бизнес, които целят да вземат "Булгартабак" за жълти стотинки.

В същото време, в интервю за "Хоризонт" директорът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов каза, че цената, която ще бъде дадена за "Булгартабак", не е водещата при избора на купувач:

Ние имаме една справедлива стойност, под която няма никога да приватизираме, тоест държавата няма на 100 % да извърши приватизация, ако ние не постигнем нашите цели, а те не са само цената. Цената не е водеща. Чрез ангажиментите за изкупуване на тютюн и другите т.нар. 60 точки, които са за ангажименти, българската държава и агенцията в проекта на договора точно и ясно е посочена, че тези ангажименти за срока, който бъдат поети, бъдат обезпечени с активите на заводите в София и Благоевград. По този начин ние още един път се опитваме да не направим така че някой да купи дружеството и да го затвори.

Емил Караниколов каза, че няма да подаде оставка, за което настояха от синдикатите.
По публикацията работиха: Юлияна Стоянова, Страшимир Марчев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна