Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на електронното управление у нас обсъждат експерти

Бъдещето на електронното управление у нас ще бъде обсъдено на публична дискусия между представители на държавната администрация и информационния бранш. Българското национално радио е медиен партньор на срещата, на която ще присъства вицепремиерът Симеон Дянков и министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Основната цел на електронното управление е да осигури прозрачност на всички процеси в държавната администрация, да подобри обслужването на гражданите и да премахне предпоставките за корупция, обясни председателят на управителният съвет на Българска асоциация по информационни технологии Теодор Захов.

Корупцията обикновено предпочита да е скрита, докато електронното управление вади всичко на показ. Като цяло води също така до много по-добра отчетност на администратора спрямо населението, до много по-добра видимост на постигнатото и до по-добра видимост на недостатъците в работата също така на държавната администрация, посочи Захов.

До момента няма особен напредък за въвеждането на електронното управление. Предстоящата среща има за цел да очертае ясни стъпки в тази посока, посочи още Захов и подчерта, че това няма да струва скъпо на държавата.

То многократно в последствие би се изплатило от гледна точка на държавата - по-ефективно работеща администрация с по-малко разходи и в края на краищата с по-добре обслужвани граждани. Става дума за числа, които са пак в порядъците може би няколко десетки милиона лева, обясни Теодор Захов.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна