Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще инвестира в развитието на ядрената енергетика

Никола Саркози
Снимка: БГНЕС

Франция предвижда нови инвестиции за развитието на ядрената енергетика, обяви президентът Никола Саркози на пресконференция, посветена на инвестиционната политика на страната.

Франция ще вложи 1 милиард евро в ядрена програма на бъдещето, насочена към атомната безопасност и технологиите на реакторите от четвърто поколение, съобщи френският президент. "Днес няма алтернатива на ядрената енергетика" - защити сектора той, обещавайки същевременно 1,35 милиарда евро за развитието на енергетиката от възобновяеми източници.

На четвъртата пресконференция от началото на мандата си президентът направи равносметка на инвестиционната програма, за която правителството се ангажира със заем от 35 милиарда евро. Една трета от тях са вече вложени, други 20 милиарда трябва да бъдат влети в инвестиции до края на годината, заяви Саркози. Приоритетни сектори са висшето образование, промишлеността, малкият и средният бизнес и здравеопазването.

Никола Саркози потвърди, че Париж е готов с нов финансов план за разрешаване на кризата на Гърция с участието и на частни кредитори. Той защити бъдещето на европейската монета. "Изоставянето на еврото би било лудост, която може да удвои и утрои дълга на страната ни" - каза френският президент.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна