Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговците в София ще плащат по-ниска такса "тротоарно право"

От 1-ви август търговците в София ще плащат по-ниска такса "тротоарно право". Наемите за разполагане на маси от заведенията ще бъдат намалени с 25 %, съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Схемите на организация на пространствата също ще се променят, но затова ще е необходимо по-дълго време.

В момента за изнасянето на маси пред заведенията се плаща между 25 и 36 лева на квадратен метър в зависимост от зоната. След намалението таксата ще се движи от 19 до 27 лева. Това се прави не само за улеснение на малкия и среден бизнес, който бе засегнат в най-голяма степен от кризата, но и за подобряване събираемостта на тези средства, посочи председателят на комисията по стопанска политика Николай Стойнев: В началото на 2010 година ние намалихме таксата с 20 процента. Приходите бяха намалели само с четири процента. Това показва, че при по-ниските такси при ясните правила, бизнесът плаща.

Ако собствениците на заведение инвестират в облагородяването на пространството като озеленяване или осветление, няма да плащат таксата за тази част от използваната площ.

Масите ще се редят така че да не пречат на преминаващите, а за да се постигне по-добър контрол терените ще се маркират, съобщи председателят на общинския съвет Андрей Иванов: Ще бъдат маркирани тези части, върху които търговецът ще плаща такси и наеми. Маркирането ще бъде със жълти ъгълчета на територията, на която всъщност се ползва от търговеца, които трябва да бъдат видими, да се виждат, което означава, че търговецът прави това, което му е разрешено.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна