Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерът в ски-зоната на Банско "Юлен" е застроил повече от позволеното

Последна промяна: 18:30 ч.

Концесионерът в ски-зоната на Банско "Юлен" е застроил 64 хектара повече от позволеното в концесионния договор. Това е показала проверка на екоминистерството след сигнали от ЮНЕСКО и неправителствени организации.
Министър Нона Караджова обясни, че презастрояването е било разрешено от приетия през 2005 година нов устройствен план на територията. Казусът, според нея, може да се реши с промени в Закона за концесиите. Но ски-съоръжения няма да се премахват.

"С промените от 2006 година на Закона за концесиите не се позволяват никакви промени във вече сключени концесионни договори, независимо дали става въпрос за подземни богатства или, както в случая "Юлен", или строителство на каквото й да е.", каза Караджова.

Тази изрична забрана ще отпадне с нова законова поправка, поясни Нона Караджова, като призна, че държавата не мисли да разтрогне договора:

"Което означава, че ски зона Банско, поне пет-шест години докато вървят нови процедури, ще бъде затворена, т.е. ние погребваме Банско. Второто е да се намали площта към тази, която е в концесионната площ - означава същото, тъй като означава да се съборят лифтове, съответно да се намалят площите на ски пистите, което води до същите резултати. Колегите ми - министърът на спорта, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, министърът на регионалното развитие, както и другите колеги са категорични, че това е безумно решение.", каза още тя.

Като прекалено объркан казус определи случая министър Караджова, но беше категорична, че на фирма "Юлен" ще бъдат наложени санкции, ако такива са заложени в договора.

"Можете да бъдете сигурни, че не сме адвокати в никакъв случай на "Юлен". За първи път санкция и то в максималния размер от 20 хиляди лева заради няколко отсечени дървета по мое разпореждане беше наложена миналата година на "Юлен", т.е. ние сме там и контролираме всичко, което се случва.", почерта Караджова.

Предишни правителства не са имали волята да контролират и решават проблема, каза още тя:

"Можехме по същия начин да си затваряме очите. Фактът, че предприемаме тези действия означава, че имаме волята, нещата да влязат и да са законни, а не да се прикриват."

Коалицията от 50 неправителствени организации ще протестира заради намерението на правителството да узакони незаконното ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД. В нарушение на концесионния си договор за ски-зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата.

"Знае се, че зад фирма "Юлен" АД стои Цеко Минев, който е акционер в Първа инвестиционна банка, председател на Българската федерация по ски и като цяло това е човекът, който стои и зад опциите за законно разширяване на местата за каране на ски в природен парк "Витоша". Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт. Затова коалицията "За да остане природа в България" обявява готовност да призове гражданите към протести и гражданско неподчинение.", коментира за "Хоризонт" Константин Иванов от организацията WWF.

Според него узаконяването на незаконно построените лифтове в Пирин означава, че всеки друг концесионер на друго място в България може да поиска същото.

"Означава, че всеки друг, който е направил нещо незаконно, може да поиска правителството да му го узакони, впоследствие, което означава, че наблюдаваме пълен разпад на държавата като регулатор на обществените процеси - закоността.", каза още Иванов, като допълни:

"Подобно нещо не се е случвало. Аз се надявам, че това няма да се случи, тъй като виждаме, че това засега е все още идея, но тя е толкова скандална, че подобно безочие не сме виждали дори при предишните три или четири правителства."

По публикацията работи: Цветелина Стоянова; Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна