Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят парите за гаранция на българските моряци в Лесина

По информация на Министерството на външните работи, днес ще бъде внесена определената парична гаранция за освобождаването на българските моряци, задържани на 23-ти юни в гръцкото пристанище Елефсина заради пренасяне на контрабандни цигари. Това съобщи говорителят на Външното министерство Весела Чернева:

На 28 юни екипажът е бил освободен под парична гаранция, която трябва да бъде изплатена в срок до 7 юли при условие подписка. По случая нямаме информация от гръцките власти. Към днешна дата моряците се намират в град Нафплион, където им е осигурен и подслон. Българският консул в Атина е в контакт с моряците, с гръцките власти и с работодателя. Що се отнася до състоянието на моряците, те са в хотел и са им преведени пари и за храна, и за хотел от корабособственика.

Весела Чернева определи като "безпочвени и нелогични" твърденията за забавено издаване на временен документ за самоличност (пасаван) на българина Димитър Кенаров. Той се завърна малко след полунощ в България след близо едноседмичен арест в Беларус. Причина за задържането бе, че при проверка в град Можир, той не е представил документи за самоличност. Весела Чернева уточни, че пасаванът за Кенаров е бил издаден за по-малко от 48 часа, при положение че срокът за това по процедура е три дни.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна