Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 хиляди кандидат-студенти се явиха на изпита по български език и литература в СУ

"Пътища на прозрението в разказите на Йордан Йовков" е темата на кандидатстудентския изпит по български език и литература в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Над 2 хиляди и 100 кандидат-студенти се явиха. Те могат да пишат и по втори вариант: съпоставка на два цитата на Христо Ботев и Атанас Далчев. Председателят на изпитната комисия доцент Бойко Пенчев прогнозира, че повечето от кандидат-студентите ще пишат по темата за Йовков.

Когато се падне Димитър Димов, Димитър Талев, Йовков, Елин Пелин, като че ли резултатите са малко по-високи, т.е. по-малко двойки. Какъвто и автор да се пада, имаме тези 45 или 48 или 50% двойки, което спрямо 4% двойки на матурите е огромна диспропорция. Това, което винаги накланя везните по посока на отличната оценка, е, когато се вижда как темата е развита целенасочено, когато кандидатът може да се аргументира в своето изложение, когато може да построи теза. Може и с по-малко разкази да се напише отлична тема, може и с повече резултатът да не е добър, посочи доцент Бойко Пенчев от Софийския университет.

Изпитът по български език и литература е най-масовият в Алма Матер. С него се кандидатства за 18 специалности. Резултатите ще са готови до десет дни.

Кандидатстудентски изпити се провеждат днес и в Университета за национално и световно стопанство - по математика, и в Русенския университет - по български език и литература.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна