Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно приеха промените в Закона за етажната собственост

Една година след влизането в сила на промените в Закона за етажната собственост, кметът на община или район трябва да организира провеждането на общите събрания в жилищните сгради. Това предвиждат окончателно приетите промени в закона.

Свикването на събранията ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на блока. Ако събранието не може да се проведе поради липса на необходимия кворум, кметът ще определи в 14-дневен срок кой ще бъде управителят от списъка на собствениците или ползвателите, обитаващи сградата. При неизпълнението на разпоредбите на закона кметът ще бъде наказван с глоба от 50 до 500 лева.

Николай Пехливанов от "Атака" възрази, че общините нямат необходимия както административен, така и финансов капацитет да изпълняват тези функции. По думите му, законът не е работещ, кметовете нямат финансов ресурс за провеждането на разяснителната кампания, нито административен капацитет.

Тъй като в момента в страната едва 40% от етажните собственици са си провели общи събрания и са се регистрирали, това означава кметовете на общините от цялата страна да регистрират над милион и половина етажни собственици, за което не е осигурен нито административен капацитет на кметовете, нито е осигурен финансов капацитет. Колко кметове питам аз министър Росен Плевнелиев е глобил той до момента за тези две години?, каза Николай Пехливанов.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна