Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ избира поне между три кандидатури за шеф на НОИ

Красимир Велчев
Снимка: БГНЕС

Обновена: 13.00

Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по социална политика в Народното събрание Светлана Ангелова оттегли късно снощи кандидатурата си за управител на Националния осигурителен институт. Като мотив за решението си тя е посочила, че "не трябва да се отслабва работата на социалната комисия в парламента и добрата комуникация на комисията с финансовото и социалното ведомство и НОИ".

Именно Ангелова беше предложена от ПГ на ГЕРБ вчера. Предпочитаният от министър Симеон Дянков кандидат обаче е бившият зам.-председател на комисията за финансов надзор Бисер Петков. Финансовият министър заяви, че би се съобразил с решението на мнозинството. Социалният министър Тотю Младенов остави на депутатите решението.

Ще бъде търсен кандидат за поста, който да е консенсусна личност и да има подкрепата както на парламентарната група на ГЕРБ, така и на Министерството на финансите и на социалното министерство, стана ясно след приключилото късно снощи заседание на Изпълнителната комисия на партията.

От парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че ще настояват за разглеждането на минимум три кандидатури за шеф на НОИ.

До 10 дни ще има решение за това кой ще поеме управлението на института, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той посочи, че вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е заявил, че иска всяка една кандидатура да е подкрепена от подписите на хората, които я предлагат и застават зад нея, тъй като НОИ е важна институция.

Ако няма достатъчно квалифицирани и достойни кандидатури, ще се търсят други кандидати. Забавянето при избора няма да повлияе на работата на НОИ, увери още Велчев.

По публикацията работиха: Добромир Видев, Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна