Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат-студенти в СУ пишат по теми за Раковски и Средновековието

Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 09:40

Над 1 800 кандидат-студенти се явяват на изпита по история в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Точно в 8.00 часа в ефира на БНР доцент Пламен Митев, председател на изпитната комисия в университета, обяви изтеглените теми – "Териториално разширение и централизация на България през първата половина на IX век" и "Обществено-политическа дейност на Георги С. Раковски (1821-1867)". Кандидат-студентите са облагодетелствани, защото първата тема, която беше изтеглена днес, се падна и на предварителния изпит по история през април тази година.

Кандидатите, които искат минималната положителна оценка - среден 3, е достатъчно да възпроизведат основните факти от учебника по история, уточни Митев.  Според него, в първата тема фактите са относително малко, а събитията - много познати на българите. Втората тема е по-сложна. Кандидатите трябва да възпроизведат не само фактите, свързани с биографията и политическата дейност на Раковски, но и еволюцията в идеите му в контекста на общите политически процеси и на източния въпрос, уточни преподавателят.

Темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на Софийския университет от кандидат-студентката Янина Минчева от Силистра. Изпитът продължава четири часа. Резултатите ще станат ясни до 10 дни.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени