Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлагат старта на спецсъда

Снимка: Архив

Народното събрание ще отложи старта на спецсъда. Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда мярката. Не беше прието предложението на ДПС, което да доведе до отпадане на фигурата на т.нар. "вечен обвиняем".

Най-сериозни критики понесе предложението на ГЕРБ стартът на специализираните съдилища и прокуратура да бъде отложен за догодина. Един от вносителите от ГЕРБ Юлиана Колева мотивира предложението така:

Констатираме една материална и кадрова неподготвеност на съдебната система да започне ефективна работа в специализираните съдилища и прокуратури, така че, смятам, че е по-добре своевременно да отложим старта на работата на тези съдилища.

Мая Манолова от БСП разкритикува причините за това предложение:

Специализираният съд си остава една фикция. Няма назначени магистрати, които да правораздават. Никой квалифициран магистрат не иска да свърже биографията си с този извънреден съд, защото натискът върху тази структура от страна на изпълнителната власт ще бъде колосален.

Екатерина Михайлова каза, че Синята коалиция ще подкрепи и двете промени. Въпреки това тя припомни:

Ще дадем на прохождащи хора най-сложните случаи. Помислете, докато дойде първи януари 2012 година, защото добри намерения могат да направят големи бели.

Павел Шопов от "Атака" разкритикува предложението за отлагане на старта на спецсъда с това, че ГЕРБ не желае да се бори с престъпността.

Днешният ден отново е голяма победа за БСП-БКП., коментира Шопов.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна