Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители в "Топлофикация"-София заплашват с протести

Снимка: БГНЕС
Служители на "Топлофикация"-София заплашват с протести, ако бъде отнето правото им на колективно трудово договаряне. Това обявиха от синдикатите в дружеството и от Съюза на енергетиците у нас. Те обаче увериха, че евентуални стачни действия няма да оставят столицата без топла вода и отопление наесен. Двете организации съобщиха още за системен натиск и заплахи към персонала с цел постигане на индивидуално договаряне.

Срокът на колективния трудов договор с "Топлофикация"-София изтича в края на август. Изпълнителният директор досега отказва да влезе в преговори по нов проект и оказва натиск върху работниците да подписват индивидуални договори. Това става чрез натиск за принудително подаване на заявления, а който откаже бива заплашван с уволнение или притискан с различни правила по отношение условията на труд. Това съобщи юрист-консултът на федерацията Стойчо Кръстев и даде пример как хора, които са подписали индивидуално трудово споразумение и такива, които остават само на колективния трудов договор, получават разлики в заплащането, за условията на труд, за безплатната храна и за нощния труд.

За първи път работодателят си позволява такова отношение, а последствията ще се видят в отоплителния сезон, предупреди председателят на независимата федерация на енергетиците в България Той обаче увери, че гражданите няма да бъдат засегнати от евентуалните решения за стачка и протести, защото отоплителният сезон няма да бъде стопиран.
По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна