Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Докато политиците ни не се виждат и като държавници, ще можем да подменяме всичко

Има хора, които искат да бъде хубаво тук и сега. Не някъде другаде да се преместим и да се впишем като обслужващ персонал или като грамадни бизнесмени, коментира социологът Албена Танева.
Снимка: www.monitor.bg

На предстоящия вот на недоверие, извън конкретния сюжет днес, трябва да се гледа не точно кой как ще го разчете, т.е. не от партийна гледна точка или от гледна точка на личността на когото и да било, а всъщност какво е посланието, което се крие, защо е този вот на недоверие, какъв му е смисъла, какво ни казва. Това коментира за "Хоризонт" социологът Албена Танева.

Дори в парламентарния контрол Танева съзира най-обикновено партийно боричкане, което не е политическо. Партийните ежби, които евентуално имат за цел мобилизиране на избиратели, предвид предстоящите избори, нямат нищо общо с решаването на много дълбоките и много важни проблеми, на които нашето общество вече две десетилетия се опитва да намери диагнозата и после да им търси лечението, твърди Албена Танева.

Тя смята, че темата за Шенген не е ключова за публиката. Танева поясни, че сам по себе си този въпрос е важен, да бъдем член на такава общност би било знак, но този знак не може да се изчерпи с формалното членство, то не е равносилно на присъединяването ни към ЕС. Това е един много конкретен начин за регулиране на границите на един съюз, който се грижи за общото си добро настояще и за общото си добро бъдеще. То е знак за това дали ние имаме авторитет сред партньорите като страна, дали институциите се ползват с авторитет не само сред гражданите на България, но и сред партньорските страни, членки на Шенген. Ако ние всъщност не сме готови действително, тогава това би било грамаден проблем, каза Албена Танева и добави, че у нас няма истинска дискусия, тази тема не се ползва с голям интерес сред множество различни слоеве в обществото.

Според социолога Албена Танева като общество ние функционираме най-малкото на две писти. Има един официален дневен ред, формиран от хората във властта и същевременно има един друг, една друга паралелна писта, в която социалният разпад продължава. По думите на Танева, българите нямат обща национална мечта. Кой как вижда бъдещето си, дали виждаме България като онова място, в което освен славно минало и красива природа има за всички нас настояще. Когато намерим този отговор, тогава ще се случи всичко останало. Не е вярно, че икономическите проблеми и лошия стандарт са единственият проблем, поради който много съвременни българи не виждат своето бъдеще в своята страна.Това е ценностен проблем. Докато тарикатлъка с институциите на държавната власт все още продължава да има  едно доста голямо сечение, дотогава проблемът не е само на техническите параметри на силите, коментира Албена Танева.

Танева припомни, че целта на едно или друго управленско действие е то да бъде държавническо и да търси изграждането на силна държава, което е различно от силова държава. Докато не се намерят политици, които виждат себе си и като държавници, дотогава ние ще можем да подменяме всичко, допълни Танева.

Тя смята, че като общество днес имаме един изключителен проблем, който се нарича нихилизъм, когато лесно генерализираме негативизма си за всичко. Хубавото, според Албена Танева е, че във всяка една структура има хора, брагодарение на които все още ни има - и в политическата власт, и сред опозицията, и сред управляващите, и в администрацията, и в бизнеса.

Това, което дава авторитета на една страна, не е само нейната власт и нейното управление. Всеки един от нас, ние живеем в либерална демокрация, на всеки един гражданин работата му не е да е сеирджия, а когато вижда, че нещо не функционира да бъде съпричастен. Ние всички граждани творим средата, в която онези, които са във властта имат възможност повече да нарушават или по-малко да нарушават нормите. Ако ние наистина сме толкова умни и толкова можещи, колкото си мислим, нека да сътровим това щастие в нашата страна, обобщи социологът Албена Танева.

Още от коментара на Албена Танева можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Катя Лещанска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна