Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват кражбите на проводници, увеличава се потреблението на ток

Снимка: БГНЕС

Кражбите на електросъоръжения са намалели с над 40 процента за първите 6 месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на 2010 г. От компанията ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България, обясняват това с приемането на закона, който ограничава продажбата на метали и предвижда затвор за крадците. Очаква се посегателствата да намалеят още след приемането и на останалите поднормативни актове, посочи Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ.

Резултат има от този закон. Работим съвместно с полицията в тази насока, така че се надявам наистина да спрат кражбите на съоръжения, които се продават в последствие за вторичен материал, посочи Гатев. Той призна, че до момента няма осъден за съответните деяния и че от ЧЕЗ искат срока на наказанието за провинителите да нарасне до 8 години, вместо настоящите три, както и наказателната мярка да бъде до 15 хиляди лева.

Междувременно стана известно, че потреблението на ток в страната се е повишило с 12 на сто за седмица. Това отчетоха от Електроенергийния системен оператор. В петък натоварването е достигнало 4 500 мегавата, но не се е наложило да се включват резервни мощности към енергийната система.

Потреблението на ток по морето се е повишило също с около 12-13 на сто и е достигнало 140 мегавата при максимален товар от 150 мегавата за морските ни курорти. В Западна България, отчетоха ръст от около 30 на сто в столицата, както и в зимните ни курорти.

По публикацията работи: Юлияна Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени